De ultieme stap in de volwassenheid van Business Intelligence en Analytics wordt Business Transformation (of Business Metamorphosis of Digitale transformatie) genoemd.
Hiermee wordt bedoeld dat een organisatie zijn datahuishouding zó goed op orde heeft dat het, op basis van de beschikbare data in de organisatie, zijn business model kan aanpassen of zelfs veranderen door heel andere dingen te gaan doen dan waar het nu mee bezig is.
Digitale technologieën hebben, zoals velen het noemen, een disruptief effect. Dit effect kan worden beschreven als totale verandering, een compleet andere werk- en/of denkwijze. Het heeft effect op businessmodellen, die vaak drastisch veranderen. De veranderingen hebben invloed in iedere laag van de organisatie en hierbij geldt dan ook vaak; het is alles of niets. Sterk leiderschap en een scherpe digitale visie zijn hierbij onmisbaar. In de consumentgerichte (B2C) omgevingen kennen we inmiddels allemaal succesvolle voorbeelden. Facebook is het grootste content platform ter wereld, maar maakt geen content. Uber is het grootste taxibedrijf ter wereld, maar heeft geen eigen taxi’s. Airbnb is de grootste hotelketen ter wereld, maar heeft geen hotels. Het zijn bekende voorbeelden van bedrijven die volledige bedrijfstakken op hun kop zetten.
Maar ook traditionele bedrijven kunnen door het gebruikmaken van (nieuwe) data, businessmodel veranderen. Een voorbeeld hiervan is je wasmachine producent. Tegenwoordig kun je wasmachines kopen die aangesloten zijn op WiFi; dat is handig want dan krijg je een appje als de was klaar is. De producent krijgt veel meer informatie over het gebruik van de wasmachine en kan daarmee nieuwe ontwikkelingen (services, producten) initiëren en markten benaderen. Daarmee is hij van hardware-leverancier een heuse data-company geworden.
Misschien zijn bovenstaande voorbeelden voor veel bedrijven vaak overweldigend.De consequenties zijn groot en het vergt veel tijd, geduld en energie om een echte digitale transformatie te bewerkstelligen. Niets doen is echter de slechtste optie. Begin daarom met kleinere stappen en zet consequent stap voor stap de juiste stappen in de goede richting.
Het digitaliseren en integreren van handmatige processen om efficiënter te gaan werken is vaak een logisch beginpunt. Data wordt gebruikt om meer en beter inzicht te krijgen. Hierbij dient ook aandachtig naar de bestaande IT-omgeving van de organisatie te worden gekeken, waarna een passende oplossing geconstrueerd kan worden om de gewenste efficiencyslag te kunnen maken.
Kunnen wij je helpen? Incore Solutions heeft veel ervaring met het realiseren van dergelijke analytische systemen en is in staat mee te denken met wat dit kan betekenen voor uw business.
Als toonaangevende partij op het gebied van Business Analytics blijven we groeien en zijn we altijd op zoek naar nieuw talent om ons team mee te versterken. Word jij onze nieuwe collega?