In ons vorige artikel, ‘Werkt jouw data al voor jou?', hebben we het gehad over het belang van data binnen een organisatie. Data gaat een steeds prominentere rol innemen waardoor elk bedrijf een technologiebedrijf kan worden.
Is data het nieuwe goud? Als we naar de vijf grootste bedrijven (in beurswaarde) van de wereld kijken zien we dat dit allemaal IT/data bedrijven zijn. Tien jaar geleden stond niet één van deze bedrijven in de top 10 van de Forbes500. Dit laat duidelijk zien dat het gebruiken van data steeds belangrijker wordt voor de bedrijfsvoering. Steeds meer bedrijven worden opeens IT-bedrijven, denk als voorbeeld aan nutsbedrijven. Nutsbedrijven zijn bedrijven die diensten op producten leveren, vaak vanuit een monopoliepositie, die een algemeen belang hebben; bijna iedereen heeft deze producten nodig. Neem een nutsbedrijf met slimme meters en thermostaten. Ze bieden vergaande functionaliteit en gemak aan hun klanten, in ruil voor het verzamelen van data. De data die ze verzamelen is cruciaal geworden voor de bedrijfsvoering van zo’n bedrijf. Op basis van alle data, wat vroeger bijvangst was, kunnen ze namelijk inspelen op nieuwe ontwikkelingen of nieuwe markten/producten ontwikkelen en leveren. Zo wordt data het nieuwe goud. Dit is niet per se iets van de laatste jaren, Apple deed het met iTunes vijftien jaar geleden al. Apple veranderde daarmee niet alleen de muziekindustrie, door iTunes had Apple ook meteen de grootste verzameling van creditcard-informatie. En dat is al meer waard dan het geld dat ze verdienen met iTunes zelf.
Tegenwoordig gebeurt het integreren van data in bedrijven bijna op alle gebieden. Denk aan Facebook, Google, bol.com de health-app op je telefoon, zelfs je wasmachineproducent doet eraan mee. De wasmachines van nu kunnen namelijk aangesloten worden op Wi-Fi en sturen je een bericht als je was klaar is. In ruil daarvoor verzamelen de producenten van wasmachines heel veel informatie over het gebruik en verbruik. Hierdoor kunnen ze nieuwe diensten en producten ontwikkelen en hun service uitbreiden. De wasmachine producent gaat op deze manier van hardware-leverancier naar data-company. Een recenter voorbeeld, we nemen Tesla. Door de software in de auto verzamelt Tesla continue informatie over het gebruik (en de status) van de auto. Op basis van deze gegevens ontwikkelen ze nieuwe auto’s en innoveren ze de bestaande door software updates.
Kan elke bedrijf gebruik maken van de mogelijkheden die data biedt? Wij denken van wel. Alle bedrijven hebben al veel data in hun bezit, maar hoe kun je het gebruiken voor innovatie en om nieuwe mogelijkheden uit te werken?
Bij wie moet je zijn voor de weg naar innovatie? Meestal kijkt men naar IT om hierin het voortouw te nemen, maar mag je dit wel van de IT-afdeling verwachten?
Gartner, wereldwijd onderzoek en adviesbureau, heeft recentelijk onderzocht hoeveel van de innovatieprocessen, uitgevoerd door IT, daadwerkelijk in productie worden genomen. Niet heel verrassend, de uitslag was dat 85% van de initiatieven nooit een productiestatus haalt. De oorzaak? IT heeft vaak een andere definitie van innovatie. Ze zien innovatie als het gebruiken van nieuwe technologieën met vaak als reden om hun eigen intellect te prikkelen. Voor de IT-afdeling is een innovatie een succes als ze hebben ontdekt hoe het werkt en wat het allemaal kan. Helaas blijft de stap waarin je dit koppelt aan de bedrijfsvoering en de potentiële nieuwe mogelijkheden die het biedt, vaak achterwege. Hierin kunnen dus nog grote stappen gemaakt worden binnen veel organisaties.
Data is dus zeker het nieuwe goud, al is er nog veel ruimte om dit te verder toe te passen. Aan de ontwikkelingen zie je dat steeds meer bedrijven data verzamelen en hiermee hun dienstverlening optimaliseren of veranderen. Bij Incore Solutions kunnen we bedrijven helpen om hierin te groeien of beter te worden.