22 oktober 2018 Marketing
Door Jelle Minnema
22 oktober 2018 Marketing

Marketing Datagedreven werken voor marketing

‘Slimme organisaties werken datagestuurd’, is een zin die je steeds vaker hoort. Steeds meer bedrijven gaan dan ook datagestuurd te werk of hebben het voornemen om dit in hun bedrijf te integreren.

‘Met datagedreven werken wordt bedoeld dat processen verlopen via het versturen van onbewerkte feiten en data. Dit gebeurt om meer inzicht en kennis te krijgen om zo gefundeerde beslissingen te nemen. De gehele breedte van een bedrijf heeft hier mee te maken. Alle beslissingen binnen een bedrijf worden dus genomen op basis van data en niet op basis van meningen of gevoelens.’

Het klinkt simpel, ‘datagestuurd werken’, maar in de praktijk valt dat vaak tegen. Zodra er gestart wordt met datagestuurd werken moet de gehele organisatie zich aanpassen om dit te realiseren. Dit kan behoorlijk ingrijpend zijn. Ook het werk van de marketeer binnen de organisatie verandert door datagestuurd te gaan werken. Marketing wordt meer-en-meer door gegevens gestuurd met als doel om, middels betrouwbare informatie, bedrijfsactiviteiten te optimaliseren, klanten te verrassen en kansen te zien voordat de concurrent ze ziet. Het is belangrijk dat de juiste informatie beschikbaar is en dat de juiste informatie aan elkaar wordt gerelateerd. Heel eenvoudig uitgebeeld gaat het om;

Maar waarom is datagestuurd werken dan toch niet zo gemakkelijk als het lijkt?
Er zijn drie veelvoorkomende valkuilen;

1. Hoeveelheid data

Het kan zo zijn dat er te weinig of geen data is om te analyseren. Als er geen data is, kunnen er geen feitelijke beslissingen genomen worden. Voor marketing is het voornamelijk belangrijk om data over klanten, producten en productontwikkeling te hebben. Maar ook data over de financiën, de concurrenten en marktonderzoekgegevens mogen niet vergeten worden. Al deze data zit vaak ‘verstopt’ in verschillende systemen. Het is belangrijk dat alle data uit de beschikbare systemen gehaald wordt, en vergeet daarbij ook de externe systemen niet. Pas als alle data verzameld en gesorteerd is, kan het gebruikt worden om analyses te maken en verbanden te leggen.

2. Juistheid van data

Als de data niet klopt, zullen ook de bevindingen die na het analyseren tevoorschijn komen niet kloppen. Het koppelen van data gaat soms fout of gebeurd niet volledig doordat het zich in verschillende systemen bevindt. Gevolg? De data klopt niet of is incompleet. Neem bijvoorbeeld een factor als omzet. Dit kan in verschillende systemen een andere inhoud hebben. Soms zijn ook klantnummers of adressen niet eenduidig vastgelegd. Het wordt dan lastig om de juiste analyses te maken en daarop goede vervolgacties te doen.

3. Benodigde skills

Een moderne marketeer die in een datagedreven organisatie werkt, zal meer nodig hebben dan alleen goede marketing skills. Hij zal ook analyses op de data moeten bedenken en deze opzetten en uitvoeren. Dit betekent dat hij ook ‘data science’ onder de knie moet krijgen. Uiteraard wordt hij hierbij geholpen door verschillende tools die beschikbaar zijn en het werk een stuk eenvoudiger maken. Een onderzoek van Econsultancy toont aan dat deze tooling en het hebben van de juiste skills belangrijk zijn om succesvol te kunnen zijn in het gebruik van data om de klant beter te begrijpen – en zo de optimale marketing te kunnen doen. Datagedreven werken is een goede ontwikkeling en is een goede manier voor organisaties om op basis van de feiten beslissingen te nemen en acties te plannen. Maar onderstaande grafiek toont ook aan dat het nog niet zo eenvoudig is om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen:

 

Er zelf achter komen hoe het integreren van verschillende data de organisatie verder kan helpen? Incore Solutions kan daarbij helpen. Neem vrijblijvend contact op en wij reageren binnen 24 uur. 

Jelle Minnema Sales Manager